12 december 2020

Jaarprent 2020

Data verheven tot beeld. 

Ieder jaar lanceert het Grafisch Atelier Den Bosch de prestigieuze 'GA Jaarprent'. Die van 2020, het jaar dat de boeken in zal gaan als het jaar waarop de pandemie de wereld veranderde, werd gemaakt door ontwerper Suze Swarte (1990, Haarlem). Met de visualisatie van data toont ze de confronterende werkelijkheid over de impact van Covid-19 op de culturele sector in het algemeen en die van het Grafisch Atelier Den Bosch in het bijzonder.

Bekijk de GA jaarprenten

IMG_4579
 
Het afgelopen jaar kwam er een golf aan data­ visualisaties over ons heen. Van staaf­diagrammen met het aantal besmettin­gen tot sterfgevallen op een plattegrond geplot. En van een dashboard vol rood uitslaande metertjes tot de economische effecten in kaart gebracht. Datavisualisaties maken gegevens visueel. Dit levert inzichten en een klein beetje houvast op in periodes van onze­kerheid. En in een tijd waarin meer data beschikbaar is dan ooit is het dus niet zo vreemd dat er wordt gesproken over een 'tijdperk van Big Data'. Grote verhalen, op zoek naar grote uitkomsten.

Tegenover enorme datasets opgesla­gen in grote datacentra staan de kleinere datasets, de soms meer persoonlijke verhalen die voortkomen uit enkele datapunten. Zij vertellen een geconcentreerde versie van een verhaal binnen een groter geheel. 'Eén dode is een tragedie, één miljoen is statistiek' in de beroemde woorden van Stalin. Als reactie op de 'grote' corona-data, besloot Swarte zich voor de jaarprent te verdiepen in de data van Het Grafisch Atelier en vroeg alle cijfers van 2019 en 2020 op. Waar in 2020 in januari en februari het aantal bezoekers nog hoog lag, zorgde de corona crisis in maart voor een dramatische keldering. Ook gebruikte ze andere corona-gerelateerde data, zoals het aantal besmettingen en de economische krimp van 2020. Swarte vertaalde al die data vervolgens naar een volledig artistieke, visuele versie van die cijfers. Het beeld toont in het klein wat er in de gehele kunstsector aan de hand is: een enorme schaalverkleining. 

Het resultaat is een zeefdruk van 50x70 cm. Het toont per maand (volgorde: van links naar rechts van boven naar onder) de bezoekers van 2019 in een stralende roze/rode stip. Daaroverheen drukt de donkere cirkel in het midden het aantal bezoekers in 2020 uit. De positie van het lichtpunt op de donkere cirkel toont de toename of afname van het aantal coronabesmettingen afgezet tegen de economische krimp of groei (op basis van de AEX Index uitgaande van ge­middeld 0%) op dat moment.
 

Jaarprent
Het uitbrengen van de Jaarprent is traditie sinds 2002. Het Grafisch Atelier zocht destijds naar een manier om een breder publiek aan zich te binden en geld te genereren voor de werkplaats en voor het maken van nieuwe tentoonstellingen. In samenwerking met kunstenaars van statuur ontwikkelt het Grafisch Atelier één keer per jaar een werk in beperkte oplage dat voor een groter publiek betaalbaar is. Kunstenaars met wie het Grafisch Atelier samenwerkte waren o.a. Henk Visch, JCJ vanderHeyden, Leon Adriaans en Jan de Bie. Nog niet eerder was de Jaarprent zo belangrijk voor het voortbestaan van het Grafisch Atelier Den Bosch.

De Jaarprent van Suze Swarte is in een oplage van 50 met de hand gedrukt en gesigneerd te koop voor 125 euro via onze webshop.

Bekijk de GA jaarprenten

(de prent van Suze vind je onderaan de pagina)