Ivonne van der Velden

Nacht Wacht Ned. 2004

Periode: 2 december 2004 t/m 30 januari 2005
Opening: 2 december 2004 om 16:00
In de portiersloge van het Grafisch Atelier heeft Ivonne van der Velden haar installatie 'Nacht Wacht Ned. 2004' opgebouwd.
De portier is de schakel tussen ons en de buitenwereld. Hij controleert wie er binnen komt, waakt over ons en onze eigendommen en houdt 's nachts de wacht. In mijn werk 'Nacht Wacht Ned. 2004' maak ik zijn handelingen zichtbaar op kleine monitoren verspreid over het pand. Als een beschermengel zweeft hij hoog boven ons. Zijn aanwezigheid is een vertrouwd beeld en geeft ons een veilig gevoel.
Mijn installatie is gebaseerd op de maakbaarheid van een veilige, gecontroleerde staat. Een samenleving waarin we veiligheid ontlenen aan mensen en apparaten die ons en onze bezittingen bewaken. Door alles te controleren denken we deze veiligheid te kunnen waarborgen. Maar het oog is niet gericht op de wereld buiten, maar binnen. Op de portier. Het principe van bewakingscamera's, waarbij je vanuit één centrale plek verschillende situaties in de gaten kunt houden, is omgekeerd. Nu is het mogelijk om vanuit verschillende plaatsen in het pand een plek of persoon in de gaten te houden. Want controle is een idee-fixe en 'veilig' een gevoel.

Het werk is te zien:
van 2 tot en met 12 december en 8 t/m 30 januari
op donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.