Uit de werkplaats: Zeefdrukken op glas

Marieke Peters en Kim Melody Zoutewelle

Periode: 1 februari 2020 t/m 15 maart 2020

Onder de noemer 'Uit de werkplaats' tonen iedere keer twee kunstenaars die regelmatig in het Grafisch Atelier werken hun resultaten in een kleine expositie. Vanaf 1 februari  zijn dat Marieke Peters en Kim Melody Zoutewelle. Beide experimenteren ze met zeefdrukken op glas. Hun gezamenlijke expositie is te zien in de Spiegelzaal van de Willem Twee.

  
Afbeeldingen boven: Floating (104 x 262 cm) van Marieke Peters

Marieke Peters
Marieke Peters werkt met een combinatie van verschillende technieken op glas. Fotografische zeefdrukken worden in verschillende lagen op elkaar gedrukt, bewerkt met penseel en ingebrand op glasplaten. Dezelfde technieken gebruikt ze ook om tientallen lagen glas op elkaar te versmelten tot dikke glasblokken. Licht en transparantie speelt in dit werk een cruciale rol. Deze geven in samenspel met de door Marieke gebruikte afbeeldingen een welhaast mystieke sfeer.

In het werk van Mariek komen kracht en kwetsbaarheid samen. Door werk te maken waarin herkenning en vervreemding tegen elkaar aan lijken te schuren, is het als een melancholische herinnering, die tegelijkertijd de rafelige randen aanraakt van het kwetsbare leven. Het nodigt de toeschouwer uit om een interpretatie te geven van wat hij waarneemt, die verder gaat dan de eigen realiteit. Om zo een verhaal te starten in de toeschouwer zelf.

Bezoek de website van Marieke

 
Afbeeldingen boven: werk van Kim Melody Zoutewelle (zonder titel) van het project Underwater Illusion

Kim Melody Zoutewelle
De levendige kleuren en patronen van de oceaan zijn een inspiratiebron voor Kim haar werk. Ze vertaalt ze op een unieke wijze naar gezeefdrukte texturen op glas. De glasstaven die aan het oppervlak zijn versmolten, werken als rimpelingen op het water. Patronen beginnen te bewegen als je er langsloopt, inkt verandert in koraal, glas wordt de oceaan.
De glaspanelen werken als een vergrootglas en creëren de optische illusie van een onderwaterwereld.

In de expostie neemt Kim je mee in haar proces naar kleur en vormonderzoek met gezeefdrukt glas.

Bezoek de website van Kim