Grafische Verzamelingen

Periode: 12 december 2015 t/m 29 mei 2016
Expositie GA met Jaarprenten en werk van Jan de Bie. Opening vrijdag 11 december 2015 om 17.00 uur in het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch.

Het GA den Bosch presenteert: Jan de Bie en de GA Jaarprenten. Een expositie in het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch.

Het GA geeft elk jaar een prent uit van een gerenommeerde kunstenaar, die daarmee het GA ondersteunt en het belang van deze kunstenaarswerkplaats onderschrijft. In 2002 was het de Bossche kunstenaar Jan de Bie die als eerste in deze reeks werd uitgenodigd voor het maken van een Jaarprent. Sindsdien is De Bie een vaste gast van het Grafisch Atelier en hij drukt er zijn hout- en linodrukken en etsen.
In het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch toont het GA een keuze uit recent werk van Jan De Bie, met accenten op grafiek. Sterk grafische zwart-wit beelden waaruit de voor hem typerende blik op de wereld spreekt. Daarnaast een selectie uit de jaarprenten vanaf 2002, met o.a. Leon Adriaans, Paul van Dijk,  JCJ Vanderheyden, Henk Visch, Derk Thijs, Koen Delaere en Margriet Luyten.

Jan de Bie, 30 mei 1946, ‘s-Hertogenbosch
De Bie’s werk laat zich niet in eenvoudige definities vatten. Hetzelfde geldt voor zijn persoon. Een veelzijdig mens, met een creatieve geest en een onbegrensd associatief vermogen. Zijn werk herbouwt en verbouwt hij gretig opnieuw, telkens vanuit nieuwe invalshoeken. Orde wordt in de vertaling van De Bie, een –ogenschijnlijke- wanorde. Laag over laag weet hij de wereld achter ‘het eerste gezicht’ te vangen. Tekeningen en prenten met een intrigerend perspectief. ‘Figuratief’ of ‘abstract’ zijn geen begrippen waarmee Jan de Bie zich bezighoudt. Hij vangt slechts het toeval dat hij ontmoet. Jan komt het tegen als hij niet kijkt; vindt het wanneer hij niet zoekt. Zo blijven zijn verzamelingen onbegrensd.

Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch: Jan de Bie en de GA jaarprenten
Opening vrijdag 11 december 2015 om 17.00 uur
Expo t/m 29 mei 2016

Bijna alle werken in deze tentoonstelling zijn te koop. Belangstelling? mail: info@gadenbosch.nl

Voor de Museumwinkel van het SM-s maakte Jan de Bie ook speciaal twee kleine linodrukken. Elk te koop voor 125 euro. De linodrukken worden aangeboden in een bijpassend mapje met GA opdruk.