Van den Udenhout-Chappin Cultuurfonds prijs 2016

Periode: 18 november 2015 t/m 31 december 2015
Wij zijn ongelofelijk blij en trots!

's-Hertogenbosch: Op dinsdagavond 17 november 2015 heeft Joep Chappin bekend gemaakt dat de Van den Udenhout-Chappin Cultuurfondsprijs 2016 wordt toegekend aan het Grafisch Atelier Den Bosch. Tijdens een speciale bestuursvergadering van het Grafisch Atelier waarbij ook de medewerkers en vrijwilligers aanwezig waren, verraste Chappin de aanwezigen met de toekenning van een geldprijs van € 7.500,- beschikbaar gesteld door Autobedrijf Van den Udenhout. De officiële prijsuitreiking heeft in het voorjaar van 2016 plaats op een nog nader te bepalen datum.

Het Grafisch Atelier is naar het oordeel van het Cultuurfonds een culturele voorziening die al meer dan 33 jaar van grote betekenis is voor de ontwikkeling van de beeldende kunst in ’s-Hertogenbosch en omstreken. Dankzij de inzet van een groot aantal vrijwilligers kunnen kunstenaars in het Grafisch Atelier allerlei vormen van grafisch kunst beoefenen. Momenteel is in de Willem II Fabriek waarin het Grafisch Atelier is gehuisvest het project ‘Bosch Grafisch Souvenir’ te zien. Daaraan nemen 35 kunstenaars deel die zich hebben laten inspireren door Jeroen Bosch. Recent is ook de Jaarprent 2015 van de hand van Margriet Luyten en de Grafiekkalender 2016 gepresenteerd.

Door toenemende bezuinigingen op kunst en cultuur door de overheid krijgen instellingen als het Grafisch Atelier Den Bosch het steeds moelijker, ondanks de inspanningen die worden verricht om bedrijfsmatiger en economischer te werken. Zo heeft het Grafisch Atelier een succesvol educatief programma waarin onder meer met alle geledingen van het onderwijs wordt samengewerkt. Ook worden voor en met het bedrijfsleven relatiegeschenken ontwikkeld en is er samenwerking met tal van andere culturele instellingen in de regio.

Het Van den Udenhout-Chappin Cultuurfonds benadrukt met de toekenning van deze prijs het belang van het voortbestaan van het Grafisch Atelier. Dit belang wordt onderstreept door het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch waar naar aanleiding van de prijstoekenning vanaf 11 december een tentoonstelling te zien is met jaarprenten en prentkunst die in het Grafisch Atelier is ontstaan, met nadruk op het grafische werk van Jan de Bie, die de afgelopen 15 jaar vaak in het Grafisch Atelier gewerkt heeft. 
De tentoonstelling met werk van Jan de Bie en een selectie uit de jaarprenten zal t/m 29 mei 2016 te zien zijn.

Het Van den Udenhout-Chappin Cultuurfonds is in 2001 ingesteld bij het afscheid van Joep Chappin als directeur van Van den Udenhout B.V.. De cultuurprijs wordt toegekend aan personen of culturele organisaties die zich in 's Hertogenbosch en omgeving op een bijzondere manier onderscheiden. Eerdere laureaten waren Tom Odems (2002), Anet van de Elzen (2004), Rederijkerskamer Moyses’ Bosch (2006), het Euregio Jeugd Orkest (2008), Margriet Kemper (2010) en Show- en Marchingband Amantius (2012). In 2013 werd een extra prijs toegekend aan Cor Unum, het keramiekbedrijf dat toen 60 jaar bestond. In 2014 ging de prijs naar het Bosch Filharmonisch Orkest.