Bosch Grafisch Souvenir awards

Periode: 8 november 2015 t/m 22 november 2015
Een jury heeft uit de expositie Bosch Grafisch Souvenir gekozen voor twee winnaars: Marieke Peters in de categorie 'Beste Bosch' Grafiek' en Laura Hoek in de categorie 'Beste Bosch' Souvenir. Lees het juryrapport.


Juryrapport - door: Ruud van den Elzen - Diederik Enneking - René Pingen

De jurering van Bosch Grafisch Souvenir was niet eenvoudig. Wat is een goed souvenir en hoe Boschiaans moet het souvenir zijn? Hoe belangrijk is de beeldtaal of zou het souvenir vooral de geest van Jeroen Bosch moeten ademen? En dat alles tegen de achtergrond van de grote hoeveelheid Bosch-merchandise die nu al op de markt is.
Omdat appels en peren niet met elkaar te vergelijken zijn, hebben we apart gekeken naar de grafische werken en naar de souvenirs. Daarom hebben we ook gekozen voor twee winnaars, uit elke groep één.
In de categorie grafische werken werd de jury aangenaam verrast door de veelheid aan verschillende beeldende technieken.  In die werken was zowel de beeldtaal van Bosch duidelijk te herkennen, maar werd ook de symboliek van Bosch heel eigentijds tot uitdrukking gebracht. De werken van Bosch barsten zo van de symboliek dat het soms duizelingwekkende vormen aanneemt. Of sterker nog, dat het ons zelfs angst aanjaagt. Marieke Peters weet het in één krachtig beeld te vangen, waarbij zij gebruik maakte van verschillende technieken. Haar ‘Hide en Seek’ is voor ons een zeer terechte winnaar.
Ook bij de Souvenirs zijn de verschillen groot. Soms was het idee goed en schoot de uitvoering tekort, soms was de uitvoering uitstekend maar lag het idee net teveel voor de hand. Uiteindelijk resteerden er drie of vier souvenirs waar we lang over hebben gesproken waarna er unaniem is gekozen voor één winnaar, die ons allen verraste.
Wat is er mooier dan een souvenir dat langzaam opbrandt en net als een herinnering uiteindelijk uitdooft? Is dit een eigentijdse ramp? Kijken we naar Babylon's Burning? Of steken we een kaarsje op voor Jheronimus?
De winnaar is 'Jheronimus Brandt' van Laura Hoek.