Marie-jos Eijkemans en Nantsje Vonk - Duikvlucht

Periode: 10 april 2003 t/m 27 april 2003
Opening: 10 april 2003 om 19:00
Op donderdag 10 april van 19.00 tot 20.30 uur vindt de opening plaats
van de duo-expositie Duikvlucht
in het Grafisch Atelier Den Bosch.
Nantsje Vonk presenteert haar zeefdrukken en schilderijen.
Marie-josé Eijkemans toont haar sculpturen.

Marie-josé Eijkemans en Nantsje Vonk proberen het duiken en het vliegen te verenigen in een Duikvlucht. Zij ontmoetten elkaar op de kunstacademie in Tilburg, waar hun themaverwantschap al snel resulteerde in het samenwerken aan enkele projecten.
In het Friese Sloten bijvoorbeeld hebben zij de bruine zeilen van een korenmolen vervangen door zeilen van een wolkenprint. Het draaien van de wolkenwieken benadrukt de onuitputtelijke inspiratiebron van luchten.

Duiken (zonder neerkomen) is een vorm van vliegen. De lichtheid overheerst in het werk van Marie-josé Eijkemans. Ze gebruikt daarbij niet altijd de meest voor de hand liggende materialen: Vleugels van steen, duikers van brons, een luchtladder van witte was. De was die ook Icarus gebruikte om los te komen van de aarde. Het gaat Marie-josé Eijkemans erom zware dingen licht te maken, te verluchtigen als het ware.

De fascinatie van Nantsje Vonk voor luchten heeft direct te maken met dat wat de wolkenluchten raakt/beroert. Belangrijk zijn vooral de bomen en de vogels. Vogels omdat ze op eigen kracht het luchtruim kunnen kiezen: Vliegen!
"Bomen zijn de eindeloze poging van de aarde om te spreken tot de hemel". Deze spreuk zegt prachtig wat Nantsje Vonk wil verbeelden.