Jeroen Hensing - Dead link check

Periode: 8 mei 2003 t/m 25 mei 2003
Opening: 8 mei 2003 om 20:00
Donderdag 8 mei start de expositie Dead link check met fotoprints en maquettes van de kunstenaar Jeroen Hensing (1976) in het Grafisch Atelier Den Bosch.
De expositie wordt donderdag 8 mei om 20.00 uur geopend.

Jeroen Hensing maakt ruimtelijke modellen van karton en papier en maakt daarvan foto's. In zijn werk speelt Jeroen Hensing met de grenzen tussen illusie en werkelijkheid. Hij studeert in juni 2003 af aan de Academie voor Kunst en Vormgeving 's-Hertogenbosch.

Jeroen Hensing over zijn werk:

We leven in een door beelden uit de massamedia geënsceneerde wereld, waaruit ieder zijn leven 'sampled'. Fictie en werkelijkheid lopen op een niet te ontwarren wijze door elkaar heen. Het lijkt niet meer uit te maken of een beeld echt of nep is. Ons gevoel van oorspronkelijkheid is aan het verdwijnen.

De taak van de kunstenaar nu is volgens mij om het beeld aan zichzelf te laten twijfelen. Het beeld moet twijfelen over wat het werkelijk is. Veel van die beelden uit de massamedia zijn ontzettend vlak en vormen verweven met elkaar een verwarrende schijnrealiteit. Ik merk zelf dat ik enorm gewend ben aan de enscenering om mij heen. Vaak als ik een heftige emotie of sfeer ervaar kan ik die ervaring niet binnen mezelf voor vol accepteren. De emotie lijkt uit mij te kruipen in mijn directe omgeving, die dan in een soort filmset lijkt te veranderen. Net of het nep is. Net of nep duidelijker en veiliger dan echt is.

In mijn werk van de afgelopen tijd probeer ik dit proces voor te zijn. Ik bouw zelf met papier en karton een model. Dat model bouw ik zo, dat het een perfecte set is voor mijn heftigste emoties om in te kruipen. Ik zet als het ware een val om mezelf mee te vangen. Als ik toch twijfel aan of wat ik zie of voel wel echt is hou ik liever mezelf voor de gek, dan weet ik tenminste dat het nep is. Aan de andere kant is dat ook weer niet waar want het kartonnen model is wel echt; ik kan het voelen, aanraken. Misschien is het sfeervolle, romantische beeld dat uiteindelijk op de foto te zien is dan ook wel geen illusie.
Maar laat dat het beeld zelf maar uitvechten!