Hans Waanders - In search of blue

Periode: 27 september 2003 t/m 12 oktober 2003
Opening: 27 september 2003 om 16:00
Dankzij de unieke samenwerking van vier Bossche kunstinstellingen zijn er vanaf 28 september tegelijkertijd vier presentaties te zien van de kunstenaar Hans Waanders (1951-2001).
Het tentoonstellingskwartet is getiteld HANS WAANDERS IN SEARCH OF BLUE en biedt een overzicht van Waanders' werk. Zijn oeuvre is weliswaar divers, maar is geconcentreerd rond één thema: de ijsvogel.

Officiële opening: zondag 28 september om 15.00 u. in Museum voor Hedendaagse Kunst (v/h Het Kruithuis) Hekellaan 2 's-Hertogenbosch door Johan Deumens, directeur/uitgever Editions & Artists' Books
Tevens overhandiging van eerste exemplaar publicatie HANS WAANDERS IN SEARCH OF BLUE aan Petra van Koppen.

Op 4 oktober 1982 zag Waanders aan de Maasoever vlakbij zijn woonplaats 's-Hertogenbosch voor het eerst een ijsvogel (Alcedo atthis). Dit beeld heeft hem sindsdien nooit meer losgelaten. Vanaf dat moment is hij bijna obsessief alle informatie gaan verzamelen over deze enigszins schuwe en solitair levende vogel. Het leidde onder meer tot 188 grote vellen dichtbeschreven papier met alle wetenswaardigheden over de blauw-groene vogel uit alle talen en overgeschilderd met blauwe inkt. "Om de relatie met water aan te geven, maar ook om te voorkomen dat men het gaat lezen", zei hij hierover.

Waar het Waanders om ging, was de wereld te ordenen aan de hand van materiaal over de ijsvogel. Hij zag in kenmerken van de ijsvogel veel van het leven van de kunstenaar: levend op de rand van het bestaan, erg op zichzelf en met exotische trekken. Voor hem was de ijsvogel een metafoor voor het leven van de kunstenaar. De ijsvogel komt soms letterlijk, maar vaak ook indirect terug in het werk van Waanders. Zo sneed hij uit ruim 600 gummetjes verschillende stempels met afbeeldingen van de ijsvogel. Maar ook nam hij foto's van door hemzelf in rivieren geplaatste stokken langs het verschijningsgebied van de vogel, zoals in een van zijn laatste werken - het boek 'Perches' - is te zien.

Waanders koos steeds vaker voor het boek als kunstvorm. Hij heeft er een honderdtal uitgegeven. Meestal maakte hij ze zelf, compleet ingebonden en vaak in een beperkte oplage van niet meer dan 20 stuks. Vooral in het buitenland bestond interesse voor Waanders' kunstenaarsboeken. Ze zijn onder meer aangekocht door het Museum of Modern Art in New York, de Tate Gallery in Londen en het Centre Pompidou in Parijs.

Leven op de rand van het bestaan deed Hans Waanders zelf ook. Hij leed aan een ernstige nierziekte en had regelmatig te kampen met zijn gezondheid. In juli 2001 overleed hij op 50-jarige leeftijd in 's-Hertogenbosch. De Stichting Hans Waanders beheert zijn rijke nalatenschap. Het is dan ook op initiatief van deze Stichting dat de overzichtstentoonstelling in vier Bossche kunstinstellingen plaats vindt.

Over de exposities:
 • Grafisch Atelier Den Bosch 27 september t/m 12 oktober
  Speciale aandacht voor de zeefdrukken van Hans Waanders. Tevens weergave van het gesprek tussen de Europese en Amerikaanse ijsvogel.
 • Artis zondag 28 september, 13-17 u.
  Geluidssculptuur van Hans Waanders bestaande uit de weergave van het gesprek tussen kosmonaut Yuri Gagarin en de ijsvogel.
 • Museum voor Hedendaagse Kunst (v/h Het Kruithuis) 13 september t/m 5 oktober
  Leidraad voor de presentatie hier is het verzamelaspect in het oeuvre van Hans Waanders aan de hand van prenten, stempels, postzegels enz.
 • Noordbrabants Museum 27 september t/m 30 november
  Overzicht van werk uit de ijsvogelperiode aan de hand van aquarellen, foto's, kunstenaarsboeken, tekeningen en stempelwerken.