Leon Adriaans
Jaarprent 2003

Periode: 16 oktober 2003 t/m 2 november 2003
Opening: 16 oktober 2003 om 16:00
Wij nodigen u van harte uit voor de opening van de expositie van werk van Leon Adriaans in het GA Den Bosch op zaterdag 18 oktober om 16.00 uur. Op die dag presenteren we ook de Jaarprent 2003 van Leon Adriaans.

Het is een houtdruk, wit op zwart papier gedrukt, die het interieur van een duiventil verbeeldt. De prent is te koop voor €85,- De opbrengst van deze vriendenprent komt ten goede aan de activiteiten van de stichting Grafisch Atelier Den Bosch.

Voor Leon Adriaans (1944) is schilderen een natuurlijk onderdeel van zijn leven, dat zich afspeelt in en om zijn boerderij gelegen aan de rand van 's-Hertogenbosch en tegelijk aan de rand van een natuurgebied met weiden, bossen en een grote plas. Sinds een paar jaar woont en werkt hij daar met zoveel plezier en voldoening, dat hij geen behoefte heeft zijn horizon te verbreden door reizen: 'Ik reis in mijn hoofd, in mijn fantasie.'

Verknocht aan zijn geboortegrond was hij altijd al; zo hield hij het ooit niet langer dan zes weken uit op Ateliers '63, de kunstenaarsopleiding die destijds nog in Haarlem zat. Ook musea of galeries bezoeken doet hij slechts sporadisch, al heeft hij een uitgesproken voorkeur. Verder houdt hij zich ver van de officiële kunstwereld en heeft hij genoeg aan zijn eigen kunst: de laatste tijd voornamelijk schilderen. Dat doet hij, boerenknecht van huis uit, op zijn eigen onconventionele wijze: een stal bij zijn boerderij doet dienst als atelier, een kruiwagen als ezel voor zijn doeken. Met natuurlijke pigmenten maakt hij zijn eigen verf met karakteristieke eigenschappen: zoals wit gemaakt van Antwerpse duivenkotkalk dat een mooi gedempt wit oplevert; of zwart van antraciet, dof diep zwart dat in veel van de werken voorkomt. (tekst: Willem van Beek).