7 april 2021

Eindpresentatie Aircraft in zicht

Het allereerste internationale artist in residence project in het GA, onder de noemer Aircraft, nadert zijn ontknoping. In oktober vorig jaar begon de van oorsprong Japanse kunstenaar Chikako Watanabe aan haar werkperiode in het Grafisch Atelier. Gelijktijdig deed ze onderzoek naar vernieuwende woonvormen in Den Bosch. Daarvoor bezocht ze Minitopia. Haar opdracht: visualiseer nieuwe stedelijke, duurzame verbindingen tussen Den Bosch en haar bewoners. De eindpresentatie is deze zomer te zien in Minitopia.

Facinatie door cultuur
Chikako raakte tijdens haar haar master aan de Kyoto City University of Arts al gefacineerd door de Nederlandse cultuur. In 1995 kwam ze naar Nederland en sindsdien woont en werkt ze in Amsterdam. Vanuit haar woonplaats reist Chikako de hele wereld rond voor projecten, waarbij ze op geheel eigen wijze onderzoek doet naar lokale culturen en tradities van gemeenschappen. Op basis van haar bevindingen maakt ze mixed-media-installaties, waarbij ze vaak performances en workshops organiseert.

Grafische kennismaking
De veelzijdige kunstenaar had nog nauwelijks ervaring met grafische technieken. In verschillende werkperioden maakte kennis met de mogelijkheden van grafische technieken. Ze experimenteerde onder andere met steendruk, zeefdruk (op verschillende materialen) en risoprint. Hierbij werd ze door de werkplaatsmeesters begeleid.

Gelaagde kaart
Chikako werkt aan een bijzondere kaart van Den Bosch, bestaand uit acht delen waarin veranderingen door de jaren heen zichtbaar worden. Ze gaat hem samenstellen met verschillende druktechnieken. Riso vormt daarbij de basis. Dit combineert ze met tekst en beeld van Minitopia. Het maakproces en het eindwerk zullen te zien zijn in een film die we eind juni presenteren. Het werk zelf wordt getoond op locatie in Minitopia.

Foto's: Gérard van Kessel